Hypotéky

Hypotéka na kúpu či výstavbu domu

Hypotéka na kúpu či výstavbu domu

Pandémia presunula pracovné prostredie mnohých z nás do našich domácností. Spolu s týmto javom sa zvýšil aj dopyt po bývaní v rodinných domoch v blízkosti miest. Častou otázkou tých, ktorí takto zmýšľajú je, či si dom kúpiť alebo si postaviť vlastný. Hypotéka na kúpu domu a hypotéka na výstavbu domu sa tak stali našim častým predmetom diskusie s klientmi. Nižšie sa dočítate viac o rozdieloch vo financovaní kúpy a výstavby rodinného domu.

Kúpa postaveného domu

Kúpa domu (alebo holodomu) je jednoduchšia cesta k vlastnému bývaniu. Dôvody sú  jednoznačné a to rýchlejšie vybavenie hypotekárneho úveru a tým aj rýchlejšie nasťahovanie sa do hotového domu. Banka klasicky poskytuje 70-80% financovanie, ktoré sa môže dofinancovať viacerými spôsobmi do 100% kúpnej ceny.

Výstavba rodinného domu

Chcete si postaviť svoj vysnívaný dom? V prvom rade je potrebne si premyslieť, aký by mal byť. V druhom rade si zvážte či máte na to aby ste dostali hypotéku na výstavbu domu a predbežne si prepočítajte svoje finančné možnosti. Následne si s odborníkom prediskutujte celý postup až do cieľa, ktorým je postavený dom.

Hypotéka na výstavbu domu

Financovať výstavbu môžete viacerými spôsobmi:

  1. Ideálne je, keď máte vlastné zdroje na postavenie časti domu a následne požiadate o úver na výstavbu. V tomto prípade banka preplatí časť už vynaložených nákladov a zároveň poskytne aj financie na dostavbu.
  2. Ak máte pozemok, ale nemáte prostriedky na rozostavanie stavby, tak banka schváli úver na základe stavebného povolenia a projektu. Následne banka založí prázdny pozemok, z ktorého poskytne určité % na prvú časť výstavby. Tieto prostriedky použijete na rozostavanie stavby. Následne banka v ďalších tranžiach financuje výstavbu podľa toho, ako výstavbou dom rastie na hodnote.
  3. Ak môžete dočasne založiť pre banku inú nehnuteľnosť, tak banka Vám na základe stavebného povolenia poskytne financie možno aj na celú výstavbu. Následne po dokončení domu sa záložne právo banky prenesie na novo postavený dom.
  4. Ak staviate dom cez developerský projekt firmy, ktorá je zmluvne dohodnutá s bankou, tak firma postaví hotový dom podľa ich vzájomnej dohody.

Aké zvyknú byť najčastejšie komplikácie pri výstavbe?

  • Nevlastním pozemok
  • Nemám vlastné zdroje
  • Nemám dostatočný príjem
  • Nevlastním inú nehnuteľnosť dočasne na založenie pre banku
  • Nemám presný plán a postup výstavby (hrozí zaseknutie výstavby v určitej fáze výstavby)
  • Mám prehnané sny, ale nemám na to z finančnej stránky

Výstavba domu je komplikovanejší proces, pretože je potrebné sledovať pri výbere pozemku aj to, či spĺňa všetky potrebné parametre a podmienky na udelenie stavebného povolenia (napr. prístupová cesta, územné plánovanie danej obce a podobne). Rozhodne preto konzultujte výstavbu domu nie len so stavebníkmi, ale aj s odborníkom na financovanie výstavby bankou. Môžete sa tak vyhnúť viacerým zbytočným komplikáciám. Ak si chcete orientačne prepočítať maximálnu výšku úveru viac sa dočítate v našom článku.

Financiám sa venujem už 10 rokov. Hlavnou časťou, ktorej sa venujem su úvery, ktoré sú veľmi rozsiahlou no zároveň zaujímavou oblasťou. Vďaka vysokej odbornosti a veľkému počtu úspešne vyriešených úverov, viem splniť sen klientov o vlastnom bývaní, či pomôcť nájsť správne riešenie pri rekonštrukcii alebo výstavbe domu. Veľmi dôležitým faktorom v tejto oblasti sú informácie a kvalitná odbornosť. Nesnažím sa ľuďom len sprostredkovať úver, ale naučiť ich základné informácie, ktoré vedia využiť aj do budúcna. Venujem sa písaniu odborných článkov v tejto oblasti, prednášam  spomínanú tému vrámci vzdelávania a pomáham ako konzultant študentom VŠ pri vyhodnocovaní ich prác a zároveň píšem oponentúry na bakalárske či diplomové práce.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022

Hypotéky

Ako dlho musíte pracovať, aby Vám banka schválila hypotéku

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Hypotéka a príjem z prenájmu nehnuteľností

Andrej Karpat

Andrej Karpat 19.04.2021