Hypotéky

Máte na úvere založené dve nehnuteľnosti? Ako to zmeniť?

Založené dve nehnuteľnosti na úvere

Banky v súčasnosti ponúkajú najčastejšie 80% financovanie kúpy či výstavby nehnuteľnosti. Možno aj Vy máte s pomocou rodiny založené dve nehnuteľnosti (kupovanú aj rodičovskú) s cieľom získať 100% financií na kúpu a aj nejaké to euro navyše na rekonštrukciu. Prípadne ste chceli naraz získať viac zdrojov na stavbu domu. V tomto článku sa dozviete kedy a za akých podmienok môžete rodičovskú nehnuteľnosť vypustiť zo záložného práva banky.

Aké máte teda možnosti pri uvoľnení druhej nehnuteľnosti a čo sa Vás pri tom čaká?

Vypustenie jednej nehnuteľnosti zo záložného práva banky je podmienené dostatočnou hodnotou tej druhej nehnuteľnosti, ktorá v úvere zostane. Výška úveru by mala byť maximálne na úrovni 80% hodnoty nehnuteľnosti, ktorú v úvere plánujete ponechať.

So zmenou záložného práva je spojený poplatok za zmenu zmluvných podmienok. Tento poplatok býva v sume 150€-200€. Tomuto poplatku sa môžete vyhnúť tak, že svoj úver refinancujete do inej banky, ktorá prepláca poplatok za predčasné splatenie. A pri príležitosti refinancovania úveru založíte už len Vami požadovanú nehnuteľnosť.

Refinancovať úver bez navýšenia (tzv. čisté refinancovanie so znížením splátky) môžete aj bez overovania výšky príjmu. Avšak pamätajte na to, že väčšina bánk bude overovať Váš príjem ak popri refinancovaní budete zároveň meniť počet nehnuteľností v záložnom práve.

Dobrou správou ale je, že ak sa Vám zmenili príjmové podmienky, tak existujú banky, ktoré umožnia vypustenie jednej z nehnuteľností aj bez overovania výšky príjmu. Overovať sa bude len to, či príjem máte a to akokoľvek veľký.

Na záver ešte zopár prípadov z praxe, kedy je praktické založiť v úvere viac nehnuteľností.

  • Manželia založili dva rodičovské byty, čím získali úver jednorazovo a v dostatočnej výške na kúpu pozemku a celú stavbu domu. Po dokončení domu, bola jeho hodnota dostatočne vysoká na prenos ťarchy z bytov na dom. Celý prenos mohli našťastie urobiť aj bez overovania výšky príjmu, keďže manželka už bola v tom čase na materskej dovolenke.
  • Klient pri kúpe bytu založil aj rodičovský dom. Banka mu tým poskytla 100% kúpnej ceny aj prostriedky na rekonštrukciu bytu. Po niekoľkých rokoch (aj vzhľadom na rekonštrukciu) vzrástla cena bytu a klesol zostatok úveru dostatočne na to, aby z ťarchy mohol byť vypustený rodičovský dom.

Financiám sa venujem už 10 rokov. Hlavnou časťou, ktorej sa venujem su úvery, ktoré sú veľmi rozsiahlou no zároveň zaujímavou oblasťou. Vďaka vysokej odbornosti a veľkému počtu úspešne vyriešených úverov, viem splniť sen klientov o vlastnom bývaní, či pomôcť nájsť správne riešenie pri rekonštrukcii alebo výstavbe domu. Veľmi dôležitým faktorom v tejto oblasti sú informácie a kvalitná odbornosť. Nesnažím sa ľuďom len sprostredkovať úver, ale naučiť ich základné informácie, ktoré vedia využiť aj do budúcna. Venujem sa písaniu odborných článkov v tejto oblasti, prednášam  spomínanú tému vrámci vzdelávania a pomáham ako konzultant študentom VŠ pri vyhodnocovaní ich prác a zároveň píšem oponentúry na bakalárske či diplomové práce.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022

Hypotéky

Bezúčelový úver – Americká hypotéka

Andrej Karpat

Andrej Karpat 23.08.2017